Hvad er blevet vigtigst – GNU/Linux eller ideologien?

Vi ved alle at det er i dag blevet populært at være alternativ efterspørgslen på mærkevaretøj og andre produkter der viser, at man er helt unik har aldrig været større. Vi vil alle gerne være unikke, men alligevel vil vi ikke skele os ud fra mængden. En af de områder, som sidst men nok størst lige i øjeblikket er computer industrien, aldrig før har der været så stor efterspørgsel på specialdesignede computere både når det gælder PC-markedet og Mac-markedet. Ligeledes er den stigende interesse for at være anderledes og at man derfor begynder at benytte alternative operativsystemer nok også kommet med tiden, som et resultat af forskellige faktorer. Det kan naturligvis både være at man er træt af ustabile systemer, eller at man er blevet forelsket i *nix-systemet. Men det kan også skyldes, sådan som jeg ser det, at man ønsker at prøve noget nyt og alternativt. Derfor kigger mange efterhånden mod GNU/Linux eller mange af de andre frie alternativer.

Personligt startede min interesse med at man ville afprøve, og det var jo gratis. Med tiden blev man grebet af hele idéen og folket bagved (Læs: Community). Men tror mange i dag, ikke rigtigt benytter en Linux-distribution pga. ideologien bagved ”The Freesoftware movement”, men mere fordi de kan lide systemet eller fordi det er gratis.
Det er der jo i sig selv ikke noget galt med – eller er der? For hvordan er hele systemet opstået og hvordan bliver langt de fleste distributioner lavet i dag? De bliver lavet ved hjælp af frivillig arbejdskraft som benytter deres tid og håndværk til at gøre GNU/Linux til et bedre system for dem selv og for andre. Hvis vi begynder at forestille os, hvordan det vil se ud om 5-10 år og GNU/Linux er blevet en værdig og lige konkurrent på desktop markedet lige som f.eks. Apple OSX og Microsoft Windows.

Så begynder der at være en ordentlig kapital bagved og folk begynder måske at glemme ideologien og tanken om det ”frie” system, til fordel for hardcore business. Hvad vil der ske, hvis et firma lukker helt op og begynder at udvikle deres eget system, som er baseret på GNU/Linux, men ikke er det vi i dag kender som GNU/Linux. Hvad så? Hvad sker der hvis GNU´et forsvinder i navnet? Hvor mange steder oplever vi ikke i dag, at det allerede er forsvundet? Der er ikke noget der længere hedder GNU/Linux, det hedder kun linux eller også så hedder det Ubuntu, openSUSE, Redhat, Fedora osv. Der er ikke ret mange der længere sige f.eks. GNU/Red hat.
Derfor er mit spørgsmål, er det vigtigste bagved disse frie systemer selve GNU-Idéen eller er det at GNU/Linux bliver en anerkendt desktop, som på lige højde med OSX og Windows?

Reklamer

4 kommentarer to “Hvad er blevet vigtigst – GNU/Linux eller ideologien?”

 1. muttix Says:

  Der er ikke noget der længere hedder GNU/Linux, det hedder kun linux eller også så hedder det Ubuntu, openSUSE, Redhat, Fedora osv.

  Tjahh.. Hvis jeg klikker ind på http://debian.org synes jeg da nok at kunne læse om GNU/Linux 😉

  What is Debian?

  Debian is a free operating system (OS) for your computer. An operating system is the set of basic programs and utilities that make your computer run. Debian uses the Linux kernel (the core of an operating system), but most of the basic OS tools come from the GNU project; hence the name GNU/Linux.

  Men nej!.. Jeg mener ikke vi skal til at kalde alle distributioner for GNU/Linux selvom det er fedt at Debian holder fast i det. Stallman og hans disible må bare se at få lavet HURD kernen færdig hvis de ønsker et system men navnet GNU.
  Men hov… Debian GNU/HURD ( http://www.debian.org/ports/hurd ) lyder da omtrent lige så besværligt som GNU/Linux og et navn som “gentoo GNU/Hurd” er jo endnu mere komisk.

  Nåh… nok om det! 🙂

  Jeg mener det er vigtigt at huske på “friheden” og tænke lidt over den!

 2. Distrait Says:

  Somehow i missed the point. Probably lost in translation 🙂 Anyway … nice blog to visit.

  cheers, Distrait
  .

 3. muttix Says:

  Dont worry Distrait!… we all missed it 😉

 4. mads Says:

  Jeg kom til at tænke på dette citat, da jeg læste dit indlæg Froksen :

  “If you say “linux”, you are being factual and informative. If you say “SuSE linux” or “redhat linux”, you are being factual and informative. If you say “gnu/linux”, you are being political. I don’t like political propaganda. If I want to make political propaganda, I make my own political propaganda. I don’t want to parrot the factually incorrect propaganda of others.”

  http://www.topology.org/linux/lingl.html


Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: