Open source software til amatørfotografen

Note : Jeg er stadigvæk ikke færdig. Men det lakker mod enden ……
Der findes en masse god kvalitetssoftware til amatørfotografen, der ikke vil kaste flere tusinde kroner efter god software til bla. billedbehandling. Ud over at de udvalgte programmer ikke koster en krone, så findes de i de fleste tilfælde til en masse forskellige platforme så som Windows, MacOSX, Linux, FreeBSD, etc. – altså en klar fordel i forhold til de kommercielle (ikke at kommerciel = lukket) og lukkede programmer.

DigiKam:

Platforme : *nix (Linux, MacOSX & *BSD)
Hjemmeside : http://www.digikam.org/

Et fremragende program!! Et af de få programmer, som undertegnet har lagt i katagorien : “kan ikke leve uden dette program”. Programmet kan meget kort beskrives som en “letvægts” version af Picassa. Det er et billedhåndterings program, hvor man kan importere sine billeder og organiserer dem med den indbyggede database. Med DigiKam kan man konvertere alle ens RAW billeder om til JPG, TIFF, m.m. i ét hug – en lækker detalje er at den understøtter en lang række kameraer. Så ikke noget med at installere nyt software, hvis man lige skal importerer svigerfars RAW billeder fra et Nikon D50 kamera – faktisk understøtter DigiKam 240 forskellige RAW formater.

Man kan også lave simpel billedbehandling med DigiKam : fjerne røde øjne, konverter farvebillederne om til sort/hvid, m.m. Men i de fleste tilfælde er The Gimp eller Krita at foretrække. Af andre brugbare funktioner er blandt andet muligheden for at lave en kallender med billederne af “guldklumperne” – en perfekt julegave til bedsteforældrene. Eller lave et et MPEG slideshow som kan afspilles på DVD’en, så man kan se billederne på TV’et hjemme i stuen.

Man kan læse den ganske omfattende “feature”-liste her.

Billedet nedefor viser DigiKam i aktion.

DigiKam

Krita:

Platforme : *nix (Linux, MacOSX & *BSD)
Hjemmeside : http://www.koffice.org/krita/

Et lovende billedebhandlingsprogram. Det mangler dog stadigvæk den sidste finish i form af hastighed og stabilitet. Men opvejes til dels af den grafiske brugerflade der måske tiltaler flere folk, end den man ser hos The Gimp. Hold øje med med Krita’s hjemmeside, da programmet er under rivende udviking.

Lidt “off topic” i forhold til emnet, så har Krita en ganske sjov vandfarvefunktion :

Krita - nu med vandfarver

Rawstudio:

Platform : *nix (Linux, MacOSX & *BSD)
Hjemmeside : http://rawstudio.org/

Rawstudio kan bruges til at batch-konvertere dine RAW-billeder til for eksempel JPEG. Programmet bruger ikke mange ressourcer. Hvilket jeg har udnyttet når jeg skulle konvertere mine RAW-billeder på vores mindste bærbar med sølle 256 mb ram og en endnu mere ynkelig Celeron CPU. Man lave meget simpel billedbehandling for eksempel kan man optimere på lys, kontrast, m.m.

Rawstudio

The Gimp:

Platforme : *nix (Linux, MacOSX & *BSD) og Windows
Hjemmeside : http://www.gimp.org/

The Gimp står for “GNU Image Manipulation Program” og er et billedbehandlingsprogram med en lang række features, værktøjer, m.m. der kan dække de fleste amatørfotografers behov. Af faciliteter i The Gimp kan der blandt andet nævnes :

– Fjerne røde øjne.
– Der er plugin understøttelse.
– Man kan arbejde med kurver, lag, masker, etc.
– Healing brush.
– Fjerne vignetering samt fortegning.
– Plugin til RAW filer (UFRaw)

Samt en masse andre spændende værktøjer.

Billedet nedenfor viser The Gimp under Windows 2000, her bliver en RAW fil importeret via UFRaw :

Importing a RAW file into The Gimp

Via “kanal mixer” er et farvebilled blevet konverteret til et sort / hvid billede :

Black and White Photo in The Gimp

Relateret links – Plugins, dokumentation, fora, m.m. :


Meet The Gimp!
, podcast med tips og tricks til The Gimp – Hattip til modspil.dk

UFRaw, plugin der muliggøre at man kan importere RAW filer.

gimpusers.com, tips og tricks samt community – Hattip til modspil.dk

Dokumentation på The Gimps officielle hjemmeside.

[GUG] Forum, tips og tricks samt community.

Liquid Rescale GIMP Plugin , Et lovende plugin, hvor man kan scalere uden at ødelægge dele eller hele billedet.

Hugin:

Platforme : *nix (Linux, MacOSX & *BSD) og Windows
Hjemmeside : http://hugin.sourceforge.net/

Et fremragende program til at sætte (stitche) billeder sammen med, så det kan danne et panorama billede (se billedet nedenfor – lavet af undertegnet).

Gavnø slot

Hugin kræver dog en del kraft og saft af computeren. Trods kompleksiteten af programmet, så er det faktisk ganske let at sætte sig ind i – hvis det driller, så tilrådes det at sætte sig ind i dokumentationen af programmet.

Qtpfsgui :

Platforme : *nix (Linux, MacOSX & *BSD) og Windows
Hjemmeside : http://qtpfsgui.sourceforge.net/

Med dette program kan du producere HDR billeder. Med HDR kan man udvide billedets dynamiske område, for eksempel når man tager et billede af en solnedgang kan man ikke altid få eksponeret billedet korrekt. Det viser sig i, at solen og himlen bliver overeksponeret, men landskabet er eksponeret korrekt. Eller vice versa. Se på flere HDR eksempler på Flickr’s HDR gruppe.

Reklamer

2 kommentarer to “Open source software til amatørfotografen”

  1. Slayer Says:

    Mads ved du hvad status er på den nye gui til Gimp?

  2. tuxhygge Says:

    nej desværre ikke. Det eneste jeg har læst vedr. emnet er dette link http://www.venturecake.com/gimps-major-ui-revamp/ – so også er set hos lifal.dk.


Der er lukket for kommentarer.