QDOSH 0.2 – Debian på den nemme måde

>Der findes en opdateret version af denne howto/guide<

Velkommen til endnu en “Quick Debian Operating System Howto”. Denne Howto (brugsanvisning) er skrevet med det formål at få installeret et frit og fleksiblet GNU/Linux styresystem på din PC – ikke lange tekniske forklaringer.
Hvis du ønsker mere detaljeret (teknisk) information bør du læse på andre sider end denne. Husk på at Debian Etch stadig er i en udviklingsfase og derfor kan alt der står skrevet i denne howto riskikere at være ubrugeligt 5 minutter efter det er skrevet.

Informationerne der gives her på siden vil sammen med de forklaringer der gives under installationen og http://debianguiden.dk sørge for at selv alkoholisk udviklingshæmmede amøber kan installere Debian GNU/Linux.


Denne howto vil give dig den grafiske brugerflade med navnet GNOME og et godt udvalg af programmer til internet, kontorarbejde, afspilning af musik og film O.S.V. Ønsker du at anvende en anden grafisk brugerflade (KDE, XFCE4, fluxbox) vil der også blive skrevet et par ord om dette.

KRAV: En brændbar CD, en internetforbindelse, en tom harddisk eller en ledig partition fra 3-4 Gigabyte som minimum samt et par timer foran skærmen. Det vil være en fordel (ikke et krav) hvis din computer er koblet til et netværk hvor der automatisk tildeles IP adresser (netforbindelse) via DHCP og manuel konfiguration af netværksopsætning ikke er krævet.

Det første du skal gøre hvis du vil forsøge dig med Debian er at hente en install CD og i denne howto bruges en “Debian Etch netinstall” som kan findes via dette link http://www.debian.org/devel/debian-installer ISO filen fylder omkring 150 MB. Fordelen ved at anvende “netinstall” er at du slipper for og downloade flere filer (iso’er) på 600+ MB stykket. Under installationen henter du så kun de programmer du ønsker.

Når du har hentet filen som hedder noget i retning af “debian-testing-i386-netinst.iso” kan du hvis du anvender Microsoft Windows brænde den ud på CD med programmer som CDBurnerXP Pro eller Nero Burning Rom. (klik for stort foto) I Linux anvendes typisk programmerne K3B eller Gnomebaker.

Boot din computer fra CD.

Du skal nu boote (starte) din computer fra CD/DVD drevet. De fleste computere læser som standard dit CD/DVD drev som den første enhed men hvis du ikke kan få startet installationen af Debian skal du måske en tur forbi din BIOS. Dette gøres i de fleste tilfælde ved at taste F1, F2 eller Delete (Del). Hold øjnene åbne når der kommer billede frem på din skærm for muligvis anvender din computer en anden tast til at komme i BIOS. Kig lidt på billederne hvis du er forvirret angående BIOS og din computer ikke starter installationen fra CD. På nogle computere kaldes BIOS for “SETUP” eller “CMOS”.

Skærmbillede fra en computer hvor der skal tastes “DEL” (Delete) for at komme i BIOS.

“First Boot Device” er sat til CDROM og dette betyder at computeren vil læse denne enhed som den første.

En ACER computer hvor der benyttes F12 for at komme i BIOS og lave ændringer.
BIOS kaldes på denne computer for “Setup”.

Klar…Parat…INSTALL !

Hvis alt går som det skal og din PC booter fra CD skulle dette billede gerne komme frem på skærmen

“Press F1 for help or ENTER to boot” Er den tekst som kommer frem men der findes allerede her mange muligheder.

install
install vga=791

installgui
installgui vga=791

Ovenstående er for begynderen tæt på at være ren vollapyk så jeg må hellere komme med en forklaring. Debian kan installeres på alt fra gamle “skrammel” computere med små mængder af RAM (hukommelse) og til nutidens store og moderne maskiner.

En gammel computer vil typisk have meget lidt regnekraft eller måske skal den anvendes som webserver og der er derfor kun tilsluttet et keyboard og ingen mus. Derfor kan installationen af Debian gøres på flere forksellige måder og her kommer jeg ind på to af disse med lidt variationer.
Den grafiske (GUI) installer er velegnet til nyere computere og du kan få lov til at anvende din mus og klikke dig igennem installationen og så ser det tilmed lækkert ud. Er din computer en ældre sag vil den “klassiske” (ncurses) Debian installer egne sig godt.

Men hvad betyder så vga=791 ?

Når dit Debian system booter eller ikke anvender den grafiske brugerflade (GNOME, KDE O.S.V) kan du ved at tilføje en værdi bestemme hvilken opløsning og farvedybde dit system skal anvende. Du behøves ikke skrive noget men det gør det hele lidt kønnere og har også praktisk betydning for den som vil arbjede lidt med sine tty’er (her blev det lidt lidt nørdet men hold fast!)
Nogle bærbare computere med specielle skærme kan desuden også have brug for at får tilføjet en værdi og jeg har ofte haft held med “vga=771”. Du kan selv kigge lidt på tabellen og finde en værdi som du finder passende.

Typisk vil “installgui vga=791” være et velfungerende valg men i denne howto vælges “installgui vga=788” da det giver en passende størrelse til billeder der anvendes her på siden. Vælger du den “klassiske” installer kan du stadig være med.

“Choose Language” – Vælg Sprog

Det første spørgsmål du skal tage stilling til er hvilket sprog du ønkser at anvende under installationen. I denne howto vælges dansk men det er ikke nødvendigvis den smarteste løsning.
Danmark er et lille land og skulle du løbe ind i et problem vil en fejlmelding på engelsk resultere i tusindvis af sider hvor du kan finde hjælp hvorimod en dansk fejlmelding kan give meget få. Har du udemærkede engelsk kundskaber overvej da om du bør vælge engelsk.

“Vælg en tastaturudlægning”

Har du et dansk keyboard med æ, ø og å bør du vælge dansk tastatur.

“Sæt netværket op” (angiv værtsnavn)

Hvis din PC er del af et netværk kan du her bestemme navnet som skal vises når du tilgår den fra andre computere. Til denne installation vælges navnet “pcnavn”. (et par eksempler: centralen, tvbox, 2700-box, simons-pc og amanda)

“Sæt netværket op” (angiv domænenavn)

Her er der for Hr & Fru Jensen ikke grund til at skrive noget. Med mindre du ved at du skal bruge det så efterlad dette felt blank.

“Partitioner diske” (guidet eller manuelt)

Nu skal din harddisk partitioneres til Debian. Du vil have lidt forskellige muligheder alt efter om du anvender en tom harddisk eller installerer på en harddisk hvor der befinder sig partitioner med vigtige data. Sidder du med en harddisk som gerne må overskrives uden at tage hensyn til eksisterende data kan du let og enkelt vælge “Guidet – benyt en hel disk”
Vil du anvende en tom partiton på en harddisk med vigtige data kan du kigge på “Guidet – benyt den største sammenhængende fri plads” eller kaste dig ud i “manuelt”. I denne howto vælges “Guidet – benyt en hel disk”

Har du Microsoft Windows installeret og har brug for at frigøre plads ved at ændre størrelsen på eksisterende NTFS partitioner kan du læse artiklen “Et kig på GParted LiveCD” som kunne være endnu en måde at partitionere dine diske på.

“Partitioner diske” (vælg harddisk)

Du skal nu vælge hvilken harddisk du vil formattere og da den computer som anvendes i eksemplet ikke har mere end en harddisk giver det sig selv hvilken harddisk der skal formatteres.

“Partitioner diske” (valg til partitionering)

Det anbefales nye brugere at putte alt i en partition men det er min erfaring at systemet bliver en smule langsommere af dette så derfor vælges “seperat /home-partition” der vil opdele harddisken i 3 partitioner. Det praktiske ved at opdele harddisken i flere partitoner er at du vil kunne geninstallere Debian eller en anden Linux distribution uden at overskrive og dermed miste dine personlige filer. (billeder, musik, tekst O.S.V) Bliver du forvirret over mine skriverier om partitioner kan du altid tage den nemme løsning som i bund og grund er ganske udemærket.

“Partitioner diske” (oversigt)

Hvis du er tilfreds med opdelingen af din harddisk vælges “Afslut partitioneringen og skriv ændringerne til disken”

/ = roden af dit filsystem som anvedes til programmer og systemfiler.
swap = Et stykke af harddisken der kan bruges som midlertidig RAM af styresystemet.
/home = personlige dokumenter

I denne howto installeres et system som fra start fylder 2,5 GB (Gigabyte) Så har du mindre plads skal du tænke lidt kreativt 🙂

“Partitioner diske” (er du sikker?)

Er du sikker på at dine partitioner er som de skal være vælges “ja” og du er klar til at forsætte. Har du husket at lave backup af dine vigtige filer hvis du er usikker? 😉

“Sæt brugere og adgangskoder op” (root)

Root er den bruger på din PC som har alle rettigheder og kan ændre alt i dit system. kodeordet du vælger til root bør være godt og holdes tæt ind til kroppen.

“Sæt brugere og adgangskoder op” (fulde navn)

På et linuxsystem arbejder man af hensyn til sikkerheden ikke som root eller administrator når man surfer på internettet eller arbejder med andet på sin PC. Derfor skal der oprettes en brugerkonto. Skriv dit fulde navn og efternavn.

“Sæt brugere og adgangskoder op” (bruger – konto – login)

Her skal du vælge det navn som din brugerkonto skal have og dette navn (eller ord) vil være det som du i fremtiden skal skrive for at logge ind på din computer.

“Sæt brugere og adgangskoder op” (kodeord – bruger)

Ja det siger vist sig selv… Et kodeord til din brugerkonto er også krævet.

“Sætter pakkehåndteringen op”

Da denne howto har valgt at anvende “netinstall” skal der under installationen hentes nogle pakker (programmer) fra internettet og de servere der hentes fra kaldes på engelsk for “mirrors” (spejle) og den danske oversættelse er blevet til “netværks-filspejl” Du bør vælge “ja” og fortsætte installationen.

“Sætter pakkehåndteringen op” (vælg land)

Hvis du bor i Danmark vælges dansk for at kunne vælge de servere med pakker som ligger tæt på din placering. Er du bosat andre steder i verden kan du vælge et land tæt på hvor du opholder dig.

“Sætter pakkehåndteringen op” (valg af spejl)

Det eneste af disse netværks-filspejl som skribenten har oplevet problemer med er “ftp.dkuug.dk”. Spejlet “mirror.here.dk” er aldrig afprøvet. De øvrige har altid virket upåklageligt.

“Sætter pakkehåndteringen op” (HTTP-proxy)

Sidder du på et netværk som kræver opsætning af proxyserver skal du indtaste oplysninger om dette. Anvender du ikke en proxyserver efterlades feltet blank.

“Sætter popularity-contest op”

Ja det lyder mere skummelt end det er..
Når Debian Etch som PT er testing software bliver Stable vil disse oplysninger hjælpe med at bestemme hvilke programmer der skal ligge på de første CDer. Det betyder at en bruger slipper for at downloade alle 13 CDer for at installere de mest anvendte pakker.

“Valg af programmer”

SÅ !!!.. Her kan du træffe nogle afgørende valg for hvordan din installation skal sættes op. “Skrivebordsmiljø” og “Standardsystem” er valgt og vil give dig den grafiske bugerflade GNOME og et godt udvalg af forskellige programmer. Ønkser du at anvende KDE, xfce4, fluxbox eller andre grafiske brugerflader kan du fravælge “Skrivebordsmiljø” og installere disse senere. Envidere kan du vælge om du også vil bruge din computer som forskellige former for server.
Er det en bærbar computer du installerer på vil punktet “Bærbar” give dig nogle pakker til hjælp med strømstyring, batterispændning O.S.V.

“Udvælg og installér programmer”

Så er det tid til at drikke en kop kaffe eller lufte hunden! De programmer som skal installeres hentes nu fra internettet og installeres. Alt efter hvor hurtig din internetforbindelse er vil dette tage lidt tid. (i eksemplet her skrives 43 minutter tilbage og der anvendes en 2 Mbit forbindelse)

“Sætter xserver-xorg op” (skærmopløsning)

Her skal du vælge hvilke skærmopløsninger du ønsker at anvende til din grafiske brugerflade. Disse kan ændres senere uden større besvær så vælg kun de opløsninger du er 100% sikker på din skærm kan køre.

“Installér opstartsindlæseren GRUB på en harddisk”

GRUB er en såkaldt bootloader og her kommer et forsøg på at forklare hvad det er: Når du tænder din computer vil det lille program med navnet BIOS kigge efter noget mere styresystem. Hvis man ikke selv har lavet ændringer i opsætningen vil BIOS kigge på den første harddisk som er tilsluttet systemet. Den første sektor på denne harddisk kaldes “master boot record” (MBR) og her vil der ligge oplysninger (data) om hvor de “rigtige” styresystemer findes og startes fra.

BIOS -> MBR -> styresystem = Start

Er du Forvirret nu? 🙂

Der vælges “Ja” og fortsættes for at gøre det enkelt… Har du i forvejen andre styresystemer installeret vil GRUB typisk opdage disse og automatisk sætte det op så du ved opstart kan vælge om du vil starte Debian eller måske Microsoft Windows.

“Afslut installationen”

Sådan! Installationen er færdig og computeren er klar til at genstarte. husk at fjerne CDen fra drevet.

Første Boot fra harddisk

At vente 5 sekunder eller taste enter for at starte Debian.

Velkommen Hr Brugernavn.

Denne skærm kaldes GDM og står for “gnome display manager”. Skriv navn plus kode og tast enter. På en computer med flere grafiske brugerflader eller sprog installeret vil man kunne foretage nogle valg í bunden af skærmen.

Din computer er nu klar til brug.

Værsgo at klikke rundt og tilpasse systemet så det bliver som du vil have det.

Som ny Debian/Linux bruger vil jeg anbefale at du nu lærer dig selv lidt om pakkehåndtering (synaptic. adept, aptitude og dpkg) og i den forbindelse “sources.list” som vil give dig mulighed for at installere programmer såsom codecs til afspilning af DVD og java til din netbank. Jeg vil sandsynligvis skrive mere om dette i nærmeste fremtid.

SLUT !
Det var så det og jeg håber det kunne bruges til noget ! Skriv gerne en kommentar eller mail hvis du har tilføjelser eller rettelser.

Reklamer

11 kommentarer to “QDOSH 0.2 – Debian på den nemme måde”

 1. Lars Hansen Says:

  installgui virker ikke her – den skriver at der ikke findes sådan en kernel? Hvad kan være problemet?

 2. Tom Says:

  Kunne det være at den CD du sidder med enten er Sarge (stable) eller en noget gammel version af Etch (PT testing)?

 3. Lars Hansen Says:

  Hm – så virker det faktisk. Den CD jeg havde indeholdte ikke denne feature. Er igang med at installere det påny.

  nice.

 4. Orts Says:

  Jeg vil lige tak for denne guide slaom jeg allerede havde Debian installeret, samt for din hjælp på linuxin for ca et år siden, jeg fik installeret Sarge på det tidspunkt, men droppede den hurtigt igen, den simpelthen var ikke noget for mig på daværende tidspunkt.
  Men lysten og modet til Debian kom op i mig igen da Debian folkene kom med RC1 versionen her i januar, da blev den installeret her på maskinen igen.
  Og denne gang er der en stor chance for at den bliver, jeg er ret imponeret over hvor hurtigt den kører nu, for jeg synes godt nok der er sket en væsentlig forbedring i hastigheden fra Sarge 3.1 til den version som du har lavet guiden over, eller er det bare mig som ser syner og husker forkert fra Sarge?

  Der dog lige en ting jeg godt kunne tænke mig at få dig til at lave en gang snart, og det er en lille kort guide over de ting, som de fleste nok gerne vil have installeret, så som flash, java og en grafik driver, samt en idé til hvor man kan finde mirrors som der nok vil være nyttigt at have tilføjet i sources.list.
  Jeg har dog kopieret den sources.list som en bruger på linuxforalle.dk har lagt derinde, og med den har jeg med succes fået flash, java og nVidia-driveren installeret.

  Så jeg er mere end positiv overrasket over Debian 🙂

 5. Orts Says:

  Hmmmm…. slaom= selvom

 6. Tom Says:

  @Orts Angående guide til installation af diverse så arbejdes der allerede på sagen men det blive lidt mere grundigt end blot aptitude install dit+dat. Du kan kigge lidt med på dette link http://mepis.linuxkiosken.dk/temp/pakke_debian/index.html (linket dør i løbet af de næste par dage når siden er færdig og kommer online på bloggen her.)

  Med hensyn til hastighed ved jeg ikke… er måske et spørgsmål om drivere til harddiskcontroller o.s.v? På min 133 MHz thinkpad med 32 MB RAM kører sarge ihvertfald bedre end Etch men jeg vil da sige at mine andre maskiner er fint hurtige!.. KDE er siden version 3.3 også blevet optimeret angående hastighed og måske det også kan spille ind.. o.s.v – o.s.v 🙂

  Takker for rosen

  Venligst
  Tom Jakobsen

 7. mads Says:

  Madopskriftanalogen …. hah hah fantastisk 😀

 8. Orts Says:

  Jeg sidder med røde ører ligenu, da jeg har fundet regningen på den nye computer, den er indkøbt efter jeg prøvede Debian sidste vinter, og er betydeligt størrere end den gamle 😉

  Ang. min forespørgsel efter installation af flash og lign.
  Er at man kan finde alle tre i pakkedatabasen, men det er åbenbart kun Flash der virker omgående efter installation og en genstart af browseren.
  Til Java skulle jeg lave et symlink til i browseren, og nVidia skulle jeg rette i /etc/X11/xorg.conf, det var sådan set det jeg tænkte mest på, der måske skulle have været med i installations guiden.

  Debian er jo nok ikke en rigtig begynder distribution og så alligevel, for har man en god guide som du har lavet her, til at lægge ved siden af sig, kan de fleste installere Debian og kan de så samme dag få mindst Flash og Java til at køre vil mange nok mene at den utrolig nem at arbejde med.
  En god dokumentation betyder utrolig meget når man vil prøve et nyt styresystem, eller bare en anden distribution.

  Hvis en it-kyndig person herefter spørger mig om hvilken distribution han skal lægge ud med, vil Debian helt sikkert komme med i de 2- 3 forslag jeg vil komme med.
  Er det en Hr.Jensen vil jeg nok ikke anbefale den endnu, medmindre han har lyst til at lave lidt arbejde i konsolen.

  Endnu engang jeg er utrolig positiv overrasket over så stabil den virker til at være, selv i ETCH versionen.

  Er du forresten uddannet bager eller har du forvildet dig i køkkenet og har lånt “mors” opskriftsbøger GGGG
  Jeg glæder mig til at se den færdige udgave.

 9. Lars Pedersen Says:

  Det ser da meget godt ud.

  Opskriftsanalogien er også helt fin, selv om den er brugt før. Tag dig ikke af Mads. Han kan åbenbart ikke lide nogen som helst analogier han har set før. 😉

  Jeg får helt lyst til at installere Debian når jeg læser din guide, men så kommer jeg til at tænke på spørgsmålet “Hvorfor Debian, og ikke et af derivaterne?”. Måske guiden kunne indledes med et par ord om dette?

 10. mads Says:

  Opskriftsanalogien er også helt fin, selv om den er brugt før. Tag dig ikke af Mads. Han kan åbenbart ikke lide nogen som helst analogier han har set før.

  Jeg har faktisk ikke set den analog før og jeg kan faktisk godt li’ den 😉

  cheers

 11. Tom Says:

  @Orts Jeg skal nok nå til alt det ufrie snask som de unge vil ha… Med hensyn til om Debian er en begynder distribution så tror jeg nu nok den har et værre rygte end fortjent. Dokumentationen arbejdes der på som du kan se..
  Og næhhh.. Jeg er ikke uddannet bager eller lignende men http://dk-kogebogen.dk er en praktisk side når “mor” bliver forvist fra køkkenet 😉 (hint = 1-2-4 småkage hvis du vil vide præcis hvor meget vanilliesukker)

  @Lars fordi det virker og virker og virker!..og er communitybaseret
  Jeg gider ikke rigtig male den slags billeder hvis du forstår 🙂 Jeg er bare glad for at tingene fungerer og bliver ved med det… At det så kan koste at jeg må rode lidt med nogle filer i /etc synes jeg er helt fint. Jeg er ikke nogen supernørd men ved at have lidt viden om de basale værktøjer har jeg et meget problemfrit liv med hensyn til min computer. Etch som PT er testing er langt mere stabil og rar at arbejde med sammenlignet med flere af de linuxdistributioner jeg har rodet rundt med på sidelinien. (sågar også SID a.k.a unstable) Om folk vil anvende den ene eller den anden distribution er fuldkommen op til dem selv og jeg gider ikke være partisoldat selvom jeg personligt har en mening om hvad der fungerer godt på mine maskiner. Prøv at installere det og brug det noget tid.. kan du lide det så behold det og hvis ikke så vælg noget andet TADAAA 🙂 Jeg skal jo ikke tage dine valg her i livet.

  @Mads Jeg bager kagen hvis du kommer med kaffen (omvendte verden)… Jeg ved jo at du er pjattet med småkager.


Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: